Chmeliarstvo v SR opäť rastie, potrebuje však väčšiu podporu štátu

Strata odbytu v českých pivovaroch, globalizácia, zánik a privatizácia slovenských pivovarov, ale i absencia koncepčnej a systematickej práce po rozdelení Československa spôsobili úpadok chmeliarstva na Slovensku.

Ako v stredu počas začiatku žatvy slovenského chmeľu informoval predseda predstavenstva družstva Slovchmeľ Branislav Cvik, v roku 1993 pestovalo na Slovensku chmeľ 34 pestovateľov na 1300 hektároch, dnes zostali iba štyria pestovatelia a celková plocha chmeľníc je 141 hektárov.

V minulom roku sa na Slovensku vypestovalo takmer 105 ton chmeľu, tohtoročná úroda sa pri rovnakej výmere odhaduje na 140 ton.

„Až 90 % chmeľu sa exportuje do štátov ako Nemecko, Anglicko, Česká republika, ale aj do Ázie. Dopyt momentálne trojnásobne prevyšuje slovenskú produkciu. Prepad slovenského chmeliarstva sa zastavil až v roku 2014 vstupom banskobystrického pivovaru, ktorý jediný z veľkých pivovarov na Slovensku spotrebováva slovenský chmeľ. Globálni hráči na slovenskom trhu dovážajú chmeľ zo zahraničia,“

priblížil Cvik.

Zdroj a foto: tasr

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *