Andrej Kiska v Alfa Bio: Situácia vyvoláva určité pochybnosti o fungovaní verejnej správy

Prezident SR Andrej Kiska dnes navštívil známu banskobystrickú spoločnosť Alfa Bio, ktorú poškodila nedávna kauza s cícerovou nátierkou. Stretnutie v Banskej Bystrici, podľa informácií agentúry Botticelli, inicioval sám Andrej Kiska. Návštevou chce vyjadriť svoju plnú podporu v riešení danej situácie.

Prezident sa na stretnutí s vedením spoločnosti informoval, ako v tomto prípade postupovali orgány verejnej moci, ako s nimi spoločnosť spolupracovala, a čo nasledovalo po zverejnení informácie, že daná šarža nátierok neobsahovala podozrivú látku, nasledovala prehliadka výroby.

 „Situácia, ku ktorej došlo, vyvoláva určité pochybnosti o fungovaní verejnej správy a nejasnosti v tom, ako by mala fungovať. Je nesmierne dôležité vyvolať odbornú diskusiu medzi odborníkmi, verejnou správou a spoločnosťami ako je táto, aby sa už takéto prípady v budúcnosti neopakovali,“ povedal po stretnutí s majiteľmi spoločnosti Andrej Kiska.

Štát by mal podľa prezidenta Andreja Kisku vytvárať čo najlepšie podmienky pre malých a stredných podnikateľov a nie im naopak hádzať polená pod nohy. Pripomenul tiež úspešnú 25-ročnú históriu spoločnosti, ktorú navštívil už v máji tohto roku a ktorej nedávno osobne odovzdával ocenenie Via Bona – Zodpovedná stredná firma.

Spoločnosť Alfa Bio ešte len počíta škody, no už teraz je isté, že predaje produktov spoločnosti sa po medializácii informácií Regionálneho úradu verejného zdravotníctva prepadli o 30% na Slovensku resp. o 50% v Českej republike. Ako na tlačovej konferencii uviedol operations manager spoločnosti Ondrej Lunter, výroba je momentálne na 50% kapacity a boli nútení obmedziť aj počet agentúrnych pracovníkov. K prepúšťaniu zatiaľ nedošlo a spoločnosť sa snaží pozerať dopredu.

„My plne akceptujeme a rozumieme úlohe verejných kontrolných orgánov a myslíme si, že je veľmi dôležitá. Zároveň náš prípad ukázal, že niektoré komunikačné procesy vyvolávajú určité otázniky. K tomu, aby proces kontroly a ochrany spotrebiteľov bol kredibilný a transparentný, je potrebné nastaviť jednoznačný proces, práva a povinnosti zainteresovaných strán,“ vysvetlil Ondrej Lunter.

Po niekoľkotýždňovom vyšetrovaní nakoniec oficiálne úrady priznali, že cícerová nátierka je v kauze otráveného Banskobystričana nevinne a prítomnosť baktérie Clostridium botulinum sa nepotvrdila ani v jednom teste.

(pef)

Pozri tiež

A. Kiska nebude kandidovať v prezidentských voľbách

Prezident SR Andrej Kiska nebude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Oznámil to dnes poobede v …

Jeden komentár

  1. Elena Nováková

    MUDr. Elena Nováková: Diskusia by mala byť o niečom celkom inom.
    Nik zatiaľ nevysvetlil, ako sa mohlo stať, že dospelý človek dostal botulizmus a ešte stále leží v ťažkom stave v nemocnici, bez toho, aby sa vedelo, čím sa nakazil. Na to, aby vzniklo ochorenie botulizmus, je potrebných viacero udalostí, ktoré musia nasledovať po sebe.
    – Prítomnosť spóry v potravine? – Pasterizácia je zahriatie na 80 st. Celzia a jednorazovo neničí spóry. Neprítomnosť konzervačných látok v potravine nie je vždy znakom jej vyššej kvality. Majú za úlohu ochrániť potravinu pred pokazením.
    – Zlé skladovanie v období horúceho leta a nevhodná doba spotreby? –Existujú postupy, ktorými sa určuje doba spotreby a podmienky skladovania aj s ohľadom na špecifické toxíny. (Journal of Applied Microbiology ISSN 1364-5072 Clostridium botulinum and the safety of minimally heated, chilled foods: an emerging issue? M.W. Peck Institute of Food Research, Norwich Research Park, Colney, Norwich, UK).
    – Neznalosť konzumenta a zákernosť jedu? – Konzument zrejme nevedel, že bombáž je znakom prítomnosti toxínu, ináč by potravinu, ktorá “vyfučala, keď pichol do jej plastového obalu”, nezjedol. Botulotoxín A je neproteolytický, a preto nemení senzorické vlastnosti potraviny.
    – Toto ochorenie sa u nás nevyskytuje a aj vo svete len mimoriadne vzácne, možno preto, že sme boli obozretní a kvalita potravín a stravovania boli roky pravidelne kontrolované ľuďmi vzdelanými aj v problematike procesov šírenia infekcií a predchádzania ich vzniku u človeka.
    Prítomnosť toxigénnej baktérie bola dokázaná. Mikrobiologická identifikácia bola uskutočnená podľa štandardných postupov v akreditovanom laboratóriu a najmodernejšími diagnostickými postupmi, čo je overiteľné. Nie je však stále dokázané, ako sa baktéria do vzorky a testovaných obalov dostala. Možností je mnoho a rizikových potravín tiež.
    – Kontaminácia pacientom v domácom prostredí? To by bol unikát hodný publikovania v svetovej odbornej literatúre.
    – Výrobný proces? Je možné potvrdiť bezpečnosť výrobného procesu, ktorá eliminuje prítomnosť spór a možnosť ich vyklíčenia. Botulotoxín už dávno nie je len “klobásový jed”.
    – Kontaminované obaly, do ktorých sa plní potravina? Aj tie je možné otestovať.
    – Nevhodná doba expirácie, kedy je prítomnosť sporulujúcich baktérií znakom kontaminácie z prostredia cez nefunkčný obal.
    Nález Clostridium botulinum v súvislosti s ochorením človeka je príliš vážny na to, aby sa niekto cítil dotknutý a ohrozený, a aby sa robili uzávery skôr, ako sa nájde dôvod prítomnosti mikroorganizmu, ktorého jed je jedným z najtoxickejších vôbec.

    Pracovníci štátnej správy včas informovali verejnosť tak, ako im vyplýva z povinností určených zákonom a je prejavom arogancie, že sú pranierovaní a kritizovaní za to, že si plnili svoje povinnosti.

    Je asi zbytočné chcieť pochopiť dôvody tlačovej správy, ktorá deklaruje neexistenciu zlého úmyslu pracovníkov štátnej správy. „To sú odborníci naozaj takí zaznávaní, že je silnejší hlas senzácie založenej na jednostranných vyhláseniach, ako exaktná veda a štandardné operačné postupy? Má pravdu ten, kto kričí hlasnejšie a na správnom mieste?“ Nie je dôvod sa ospravedlňovať. Zachytenie a identifikácia baktérie Clostridium botulinum je profesionálnym mikrobiologickým výkonom, ktorý nie je izolovaný ani samoúčelný. Mal by mať pokračovanie vedúce k zabezpečeniu alebo navráteniu zdravia.

    „Nihil nocere“ je v našom lekárskom povolaní podmienkou „sine qua non“ – kto chce rozumieť, porozumie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *