Dnes 7. júla je Svetový deň čokolády

Dnešný deň si pripomíname uvedenie čokolády a výrobky z nej na európsky trh.

Svetový deň čokolády sa oslavuje 7. júla od roku 2009 po celom svete. Slovensko sa tiež pridalo k mnohým krajinám, ktoré  slávia túto pochúťku. Čokoládu ale oslavujeme 13. septembra. Oba tieto dni sú zapísane v Slovenskom kalendári.

Deň čokolády je určený pre všetkých milovníkov čokolády a oslavuje sa na deň, keď v roku 1550 bola čokoláda uvedená na európsky trh a stala sa tak dostupnou pre ľudí. Miliarda ľudí denne konzumuje čokoládu. Čokoláda je jedna z najpopulárnejších sladkostí na svete. Je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie, stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. Je zaujímavé, že čokoláda je jediné jedlé jedlo, ktoré sa topí pri teplote mierne nižšej ako je teplota ľudského tela, a preto sa topí v ústach.

Horúca čokoláda je jedným z najstarších známych nápojov. Čokoláda (kakao, kakaové bôby) pochádza zo Strednej Ameriky. Získava sa z kakaových rastlín , ktorých plody sú kakaové bôboy, z ktorých sa vyrába čokoláda. Mayovia použili kakaové bôby na prípravu nápoja mletím a varením ovocia vo vode spolu so sójou , vanilkou a chilli. Dnes je príprava iná. Z dôvodu extrémne horkej chuti sa zrná nechajú fermentovať, aby sa vyvinula bohatá chuť, a potom sa sušia, čistia, vyprážajú a potom rozpadnú. Zahrievaním hmoty sa zmení na čokoládový likér, do ktorého sa pridajú sladidlá, emulgátory, arómy a kakaové maslo.

Prečo jesť čokoládu?

Milujete čokoládu a hľadáte na nej nejaká pozitíva, okrem toho, že je výborná? Nebojte sa, čokoláda má hneď celý rad dobrých vlastností. Ale ako sa hovorí, všetko s mierou.

Prečo teda jesť čokoládu bez výčitiek?

• pôsobí ako prírodné antidepresívum a zlepšuje náladu

• zaháňa únavu a dodá energiu

• obsahuje veľké množstvo minerálnych látok

• podporuje chuť k sexu, je to skvelé afrodiziakum

• navodzuje pocit šťastia

• čokoláda skvelo pôsobí aj na pokožku – taký  čokoládový  kúpeľ alebo masáž dodá vašej pokožke hebkosť a jemnosť

A ako spoznať, že je čokoláda naozaj kvalitná? Sledujte zloženie! Mala by obsahovať len kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor. Podiel kakaovej hmoty by mal byť pri  horkej čokoláde min. 35%, pri mliečnej  aspoň 25% a pri bielej najmenej 20%.

Festival čokolády bol založený v roku 2017 v Belehrade . Koná sa v jesenných mesiacoch (november alebo december) na námestí Dorćol v Dobračine v obci Stari grad . Už tretí rok organizuje Dorcol Square festival čokolády, na ktorom nájdete vystavovateľov z celého sveta. Existujú tiež čokolády z Ruska , ručne vyrábané z Francúzska a Belgicka. Konajú sa aj semináre, otvorené ochutnávky, s odborníkmi, sprievodcami po chuti čokolády, vína a kávy. Môžete tiež vyskúšať pivo s čokoládou, čokoládovou polievkou a čokoládové kokteili.  Existujú nezvyčajné dezerty vyrobené z organických čokolád, čokoládových cukroviniek , ručne vyrábaných koláčov (muffiny, maslové sušienky). Majstri výroby čokolády nás prekvapujú novými príchuťami s balzamom divého citróna, kalusom, sušeným lesným ovocím a bobuľami (čerešne, ostružiny, lesné jahody atď.). No nie je isté či sa bude festival konať aj tento rok. Ročne sa na neho prídu pozrieť stovky ľudí, no teraz by to nebolo bezpečné.

Oslaďte si život a doprajte si aj vy kúsok čokolády a vychutnajte si jej lahodnú chuť.

Red., foto:ilustračné

Pozri tiež

18. ročník Žiackej chodeckej ligy odštartuje prvým kolom

V meste pod Urpínom odštartuje vo štvrtok už XVIII. ročník Žiackej chodeckej ligy – päť …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *