Cukrári sa vracajú k prírodným chutiam, ukázala súťaž v Púchove

Jedlé čipky a návrat k naturálnym chutiam sú pretrvávajúcimi trendmi celoslovenskej súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska. Siedmy ročník súťaže pripravil včera v púchovskom divadle Klub cukrárov Slovenského zväzu Kuchárov a cukrárov v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove. Do tohto ročníka sa prihlásilo 25 amatérskych i profesionálnych cukrárov od Levíc až po Bardejov.

„Úroveň je z roka na rok vyššia, vždy niečo prekvapí. Vždy príde taký výrobok, ktorý zaujme vzhľadom, ale aj chuťou. Cukrári si dávajú pozor najmä na čistotu prevedenia, precíznosť, pozornosť venujú detailom,“ skonštatovala Zaukolcová.

Ako dodala, dnes už dokážu vďaka internetu cukrári sledovať najmodernejšie svetové trendy v cukrárstve a už s nimi vedia aj pracovať.

„Jedna vec je totiž vidieť na internete, druhá vedieť to správne používať. Cukrári prestávajú používať umelo nadstavované krémy, umelé stužovače a chute a vracajú sa k prirodzeným chutiam,“ doplnila šéfka cukrárskeho cechu s tým, že sa dá hovoriť o návrate k chutiam starých materí.

Torty hodnotila odborná certifikovaná komisia podľa smerníc Svetovej organizácie kuchárskych a cukrárskych asociácií (WACS). Hodnotila sa originalita, nápaditosť, precíznosť, používanie moderných prvkov, viacerých technológií zdobenia, módne trendy, vhodné chuťové a farebné doladenie, celkový dojem, dodržanie časového limitu, dodržiavanie hygienických zásad a prezentácia. Súťaž vypísali pre tri kategórie – senior, junior (do 21 rokov) a zvláštnou kategóriou bola netradičná torta.

V kategórii netradičná torta si prvenstvo odniesla amatérska cukrárka Anna Fedorová z Beluše za tortu znázorňujúcu ležiace mláďa srnky. Medzi seniormi triumfovala torta profesionálnej cukrárky Heleny Šedíkovej z Pruského a juniorskú kategóriu vyhrala Zuzana Kurincová z Jablonového.

Zdroj a foto: tasr

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *