Bylinkové maslo – medvedí cesnak

Je tu sezóna medvedieho cesnaku a toto je jediný rozumný spôsob, ako ho uskladniť na dlhší čas. Povedzme si však, čo je to „DLHŠÍ“. V gastronómii sa už niekoľko rokov razia dva hlavné trendy: LOKÁLNOSŤ a SEZÓNNOSŤ. Preto by som neodporúčal medvedí cesnak uskladňovať dlhšie, ako má sezónu. Príroda vie, prečo je dostupný práve teraz a prečo sa nevyskytuje v iné časti roku. Dlhší čas teda v mojom ponímaní je mesiac – maximálne dva. Tak, či tak, odporúčam ho jesť svieži, do šalátov, alebo nakrájaný do pomazánok, minimálne tepelne upravovaný.

Vtedy má najväčšiu silu detoxikovať organizmus, podporiť trávenie, upraviť krvný tlak a hlavne posilniť imunitu (čo je teraz asi najdôležitejšie).

  • 250g masla
  • 3g soli
  • Za hrsť mierne zavädnutých listov medvedieho cesnaku.

Píšem, že mierne zavädnuté, to znamená, že dnes ho nazbierate, opláchnete, osušíte a zajtra ráno môžete spracovať. Za ten čas sa odparí dostatok vody, aby to s maslom nespravilo šarapatu, ale stále ešte ostanú esenciálne oleje, čiže zdravotný účinok ostane zachovaný.

Pri zbere Vám ho neodporúčam veľmi jesť, lebo jeho detoxikácia spočíva hlavne v tom, že má laxatívny účinok … nemuseli by ste to stihnúť :-). Doma si potom spravte burger, mastný chleba, praženicu, hotdog, cestoviny so syrom, …. a ku všetkému si dajte čerstvý svieži medvedí cesnak. No a ako na to maslo ?

Maslo necháme pri izbovej teplote 2 hodiny, primiešame jemne nakrájané, lístky medvedieho cesnaku. Odporúčam krájať keramickým nožom, alebo natrhať rukami. Oceľ spôsobuje jeho oxidáciu. Pomocou potravinovej fólie zabalíme do „valčeka“. Držíme v chladničke a snažíme sa do týždňa spotrebovať. Dá sa aj zamraziť, vtedy vydrží dlhšie. Ale vždy nechajme bylinky aspoň 10-12 hodín zavädnúť, aby sme ich zbavili vody. Takto pripravené maslo môžeme „nakrájať“ na jednohubky z rožkov, položiť na práve dopečený steak, alebo naservírované špagety so syrom. Dobrú chuť a NA ZDRAVIE.

TYP: Takýmto spôsobom môžete spraviť bylinkové maslo aj s inými bylinkami (petržlen, koriander, rozmarín, majoránka, …), ale aj korenené maslo (curry, rasca, sušený cesnak, chilli, mletá paprika, …)

autor a foto: Jozef Hucman

Pozri tiež

Rozhovor so Stankou Škvarkovou: VERÍM, ŽE POD 13 SEKÚND SA DOSTANEM V SPRÁVNY ČAS

Máte za sebou prvú časť letnej sezóny s výbornou bilanciou: 10 behov, 7 víťazstiev, 3 druhé …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *