Martina z Banskej Bystrice vyrába ekologické voskobaly.

Bystričanka sa podnikaniu začala venovať len nedávno. K výrobe udržateľných obalov na potraviny ju priviedlo najmä cestovanie po Novom Zélande, kde strávila spolu s priateľom takmer rok. Z malej výrobne voskových fólií sa stáva úspešná firma, ich značka žne totiž úspech nielen doma, ale i v zahraničí.

Všetko to začalo pred tromi rokmi. Martina Ivanová spolu s priateľom Tomášom opustili svoj dovtedajší život a sľubnú kariéru v Prahe. ,,Obaja sme pracovali v digitálnom svete. Kým ja som bola zamestnaná v reklamnej agentúre, Tomáš sa venoval prevažne fotografovaniu,“ opisuje ich dovtedajší život iba 28-ročná podnikateľka. ,,Už dlhšie bolo naším spoločným snom vycestovať na niekoľko mesiacov niekam preč. Chceli sme načerpať inšpiráciu, získať nové skúsenosti a možno aj nájsť niečo, čomu by sme sa spoločne mohli venovať po návrate domov,“ dodáva Martina, ktorá si spolu s priateľom počas svojej cesty vyskúšala niekoľko rôznych zamestnaní.

Na potulkách po Novom Zélande vo svojej skromne zariadenej dodávke spoznali mnoho priateľov a pozbierali nespočetné množstvo zážitkov, ktoré ich doviedli k výrobe voskových obalov. ,,Život na Zélande je finančne náročný. Dvakrát si rozmyslíte, či si niečo kúpite, alebo si navaríte vlastné jedlo. Keďže sme si zvolili druhú možnosť, popri neustálom presúvaní sa sme celkom skoro zistili, že je dosť zložité udržať potraviny čerstvé tak, aby boli použiteľné v čo najdlhšom čase,“ hovorí Bystričanka. ,,Navyše, veľmi nás trápil pohľad na množstvo vzniknutého odpadu, aj preto sme chceli vytvoriť ekologickejšiu formu obalov, ktorá by nahradila bežnú plastovú fóliu, papierové vrecko, alobal, či iné,“ dopĺňa myšlienku konceptu Martina, ktorá vďaka projektu so svojim partnerom navyše priniesla aj ďalšie zmysluplné využitie včelieho vosku, a podporuje tak lokálnych včelárov.

Po návrate domov sa dvojica pustila do realizácie ich nápadu. ,,Začali sme vybavovaním všetkých licencií, ktoré boli potrebné k začatiu našej činnosti. Prvé obaly sme testovali sami, prípadne sme zopár kúskov posunuli našim známym, aby sme sa uistili, že účel naozaj plnia,spomína si na začiatky Martinin priateľ Tomáš. Prvá edícia obalov pod značkou Peelo sa vypredala takmer okamžite. ,,Uvedomovali sme si, že podobný produkt na lokálnom trhu chýba. Obal z včelieho vosku si môžete vyrobiť síce aj podomácky, ale my sme tie naše obohatili o zložky, ktoré spolu s včelím voskom majú vynikajúci antibakteriálny účinok a naozaj tak spomaľujú vysychanie potravín, “ dodáva Tomáš.

Dnes ich voskové obaly poznajú doma i v zahraničí. ,,Pravidelne sa stretávame s dopytom na Slovensku i v Čechách. Kým nenastali tieto ťažké časy, s produktom sme chodievali medzi ľudí – na markety najmä v Prahe, ale na jar sme sa mali zúčastniť trhov aj v Bratislave. Súčasná situácia to však nepovolila. Keďže chceme naďalej zostať v kontakte s našimi zákazníkmi, produkty ponúkame cez náš e-shop. Posledné týždne sme ku každej objednávke pridávali aj ochranné rúška, ktoré sme ušili zo zvyškov látky z našich produktov, aby sme aj takto minimalizovali odpad vo výrobe,“ prezrádza o súčasnom fungovaní firmy Martina Ivanová. V blízkej dobe plánujú majitelia výrobu rozšíriť a presunúť do väčších priestorov. 

Ako si vyrobíte podobný voskový obal doma?

Na 2 obrúsky veľkosti 25 cm x 25 cm budete potrebovať:

  • 55 × 30 cm látky, ideálne bavlnenej (pri každom obrúsku je potrebné počítať s malou rezervou)
  • starší hrniec
  • papier na pečenie
  • plech
  • malý štetec
  • nožnice (endlovacie)
  • Cca 2-3 ml bio jojobového oleja
  • 30 g nastrúhaného včelieho vosku
  • Cca 10 g prírodnej živice (potravinárska kvalita)

Postup:

Pripravte si dostatok pracovného miesta a vyhrejte rúru na 75 °C. Vystrihnite látku takej veľkosti, akú chcete použiť. Ideálne na vystrihovanie sú práve endlovacie nožnice, aby sa látka nestrapkala. Jojobový olej, včelí vosk a prírodnú živicu roztopte v staršom malom hrnci, ktorý už nebudete využívať na varenie. Hotová zmes je totiž dosť lepkavá a nemusí sa vám podariť hrniec úplne vyčistiť. Na plech si položte väčší kus papiera na pečenie a naň pripravenú látku. Natrite roztopenú zmes na bavlnený obrúsok po celej ploche – od stredu až po kraje. Nezľaknite sa, zmes veľmi rýchlo stuhne, ale tak to má byť, čaká totiž na vás ďalší krok. Vložte obrúsok do rúry na cca 5 – 10 minút. Vosková vrstva sa takto pekne rovnomerne roztopí. Po vytiahnutí z rúry obrúsok vezmite za rohy a rýchlo ním zamávajte vo vzduchu, aby uschol (tento proces trvá pár sekúnd). Pred použitím obrúsok niekoľkokrát pokrčte a narovnajte, zaktivuje sa tak lepivá vrstva. Váš nový ekologický obrúsok na potraviny je hotový!

Viac informácií o voskových obrúskoch nájdete na www.peelo.sk.

Zdroj a foto : TS Peelo, Martina Ivanova

Pozri tiež

Režim v sociálnych službách sa uvoľňuje, kraj opäť začne poskytovať dennú starostlivosť

Režim v zariadeniach sociálnych služieb sa postupne uvoľňuje, od pondelka 8. júna začnú opäť fungovať ambulantné …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *