ČO SO ZÁSOBAMI MÚKY ? – PÁPEROVO MÄKKUČKÝ ZEMIAKOVÝ CHLEBÍK – nekváskový.
Cesto:
- 500g hladká múka
- 68g zmäknuté rozpustené vlažné maslo
- 4 PL olej (môže byť olivový)
- 200g zemiak + 300ml voda + 11g soli
- 1/2 čerstvé droždie + 1PL cukor
Postup:
V 300 ml osolenej (11g) vody uvaríme nakrájany zemiak. Necháme aj s vodou vychladnúť. Rozmixujeme zemiak aj s vodou.
Droždie rozmrvíme v malej miske, pridáme cukor a pomiešame. O dve minúty pomiešame znovu a o ďalšie dve znovu – už bude tekuté.
Do misky dáme múku a VŠETKY ostatné suroviny. Bolo by super, keby sme roztopené droždie zamiešali na spodku múky a potom zvyšok, vrátane zemiakovej vody. Droždie v tejto fáze nemusí prísť do kontaktu so slanou zemiakovou vodou. Z tohoto vypracujeme cesto a necháme ho hodinu zakryté vykysnúť.
Po vykysnutí poriadne spracujeme do tvaru bochníka a necháme podkysnúť tak 30 minút. Rúru vyhrejeme na 230 stupňov dáme do nej plech s cestom a frcneme do nej poldeci vody – priamo do priestoru – pod plech. Voda sa v horúcej rúre premení na paru to je pre chlieb super. Pečieme pri 230 stupňoch 5 minút a potom stiahneme na 175 stupňov a pečieme ešte 40 minút. Keď ho vyberieme z rúry, potrieme vodou mokrou rukou a dáme vychladnúť na mriežku.
Cesto môžeme vylepšiť rascou, pažítkou, sezamom, opraženou cibuľkou, …
Poznámka: Ja mám pekárničku a v nej program na miesenie a kysnutie cesta. To uľahčí prácu, aj keď potom pečiem v rúre.