Medvedí cesnak

Určite viete, že medvedí cesnak je liečivá rastlina. Medzi jeho hlavné liečivé účinky patrí detoxikácia organizmu. S detoxikáciu priamo súvisí posilnenie imunity. Upravuje aj trávenie a je jedno, či sa jedná o plynatosť, zápchu, alebo „riedky problém s hustým behaním“.

Jeho výrazná cesnaková chuť je účinný prostriedok proti parazitom (hlísty, pásomnice). Poradí si s vysokým krvným tlakom – pozor, nejedzte ho nalačno, lebo vám môže tlak znížiť až priveľmi.

Jaroslav Žídek povedal, že sezóna medvedieho cesnaku sú tri týždne. V podstate mal pravdu a aj sa neskutočne mýlil. Slovensko je natoľko členité, že aj keď sme malá krajina, kým niekde máme leto v plnom prúde, inde sa len jar snaží získať nadvládu. V Štúrove a okolí majú medvedí cesnak už mesiac a už je v kvete, v okolí Banskej Bystrice jeho sezóna ešte len teraz (uprostred apríla) začína a potrvá aj do polovice mája. No a na Liptove si ešte asi zopár dní či týždňov počkajú.

Uskladnenie medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak sa dá na chladnom mieste uskladniť vo veľmi dobrom stave aj niekoľko týždňov. Potrebujeme na to väčší uzatvárateľný plastový box, najlepšie vzduchotesný. Listy treba zbaviť nečistôt, nechať vysušiť od povrchovej vody (rosa). Takto pripravené ich poukladáme do krabice. Nesmieme ich na seba veľmi natlačiť, lebo môžu začať hniť. Ak máte doma vákuovačku, dajte do sáčku jednu porciu a zavákuujte. Nedávajte do mrazničky. Uskladniť si ho môžete aj vo forme polotovarov (pesto, maslo, olej, tinktúra). Mnohí si povedia, že sa dá zamraziť a vysušiť. Keď ho však zamrazíte a následne rozmrazíte, nevyzerá príliš vábne a hodí sa akurát na krémovú polievku. Sušený zase nemá už takmer žiadne liečivé účinky, no má stále výraznú cesnakovú chuť a hodí sa na ochutenie gulášov, omáčok,  mäsa a podobne. Ale pozor – s mierou. Nech už sa rozhodnete pre ľubovoľné dlhodobé uskladnenie, myslite na to, že sezóna, sila a čas cesnaku je teraz, dajme si ho teraz a čo najviac čerstvého. Rok nám prinesie aj iné dobroty a medvedí cesnak nech pre nás ostane jarnou dobrotou, ktorá nás vytiahne do lesa.

Pesto

V zásade existujú dva druhy pesta. Jedno na ochutenie a marinovanie mäsa – napríklad pri „sous vide“, druhé zase na ochutenie cestovín – hlavné špagiet. To prvé pesto je jednoduchšie a to druhé vyrobíme z toho prvého. 🙂

Ako na to? Dve hrste najemno nasekaného medvedieho cesnaku, 1 dl olivový olej 2 smelé štipky soli – nič viac. Olej vylejeme na panvicu, pridáme nasekaný medvedí cesnak, soľ a privedieme do varu. Počas tejto doby ho môžeme trošku ponorným tyčovým mixérom ešte zjemniť, ale nie na úplnú kašu. Keď sa masa zohreje, dáme ju do zohriateho zaváracieho pohára veľkosti okolo 1dl a  zatvoríme.

‎Z takéhoto pesta môžeme spraviť to naše špagetové. Za hrsť kešu orieškov nahrubo rozdrvíme tĺčikom, na suchej panvici opražíme, nech sa rozvinie ich chuť a vôňa. Nastrúhame si kúsok parmezánu a opražené oriešky aj parmezán pridáme do pesta, ktoré sme si už trošku zohriali na panvici.

Maslo

Za hrsť najemno nasekaného medvedieho cesnaku zamiešame do jedného zmäknuté masla a pomocou fólie ho zabalíme – zrolujeme, ako do črievka. Takéto maslo potom po tenkých kolieskach môžeme pridávať na hotové steaky, alebo na ochutenie hustých polievok. Či už ale budeme robiť maslo, pesto alebo olej, je dobré nechať medvedí cesnak deň dva zavädnúť, aby sa odparila časť vody a náš výsledný polotovar nám tak dlhšie vydržal a nesplesnivel.

Hustá krémová polievka

Na 1,5 liter vývaru dáme dve veľké hrste nasekaného medvedieho cesnaku. Varíme 15 minút, rozmixujeme, precedíme a zahustíme smotanou na šľahanie, v ktorej sme vymiešali 2PL hladkej múky. Pridáme 3 zemiaky, ktoré sme zvlášť uvarili nakrájané na malé kúsky. Pri servírovaní môžeme ozdobiť pestom alebo čerstvým medvedím cesnakom.

Jozef Hucman

Pozri tiež

9. sezóna Letného kina na amfiteátri v Banskej Bystrici

sezóna Letného kina na amfiteátrizačne už 31. mája v rámci festivalu Dni tanca   OZ za! …

Jeden komentár

  1. Jana

    SUPER, ďakujeme za článok aj recepty 🙂 zapisem a keď raz nazbieram medvedi cesnak tak aj spravim. 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *