Vianočné medovníky, ktoré sú hneď po upečení mäkké.
Prísady:
- 400 g hladká múka
- 60 g klasické maslo (82 %)
- 2 PL med
- 2 vajcia
- 140 g práškový cukor
- 1 čajová lyžica sóda bikarbóna + 1 čajová lyžička perníkové korenie
Poleva bielková:
1 bielok + 200 g práškového cukru
Maslo izbovej teploty pridáme aj s medom do misy, kde máme preosiatu múku. Pridáme ostatné ingrediencie (okrem tých na zdobenie) a vypracujeme hladké jemne nelepivé cesto. Necháme vo fólii zrieť aspoň 24 hodín, ale môže aj 72.
Cesto s deťmi rozvaľkať na hrúbku asi 3 mm, povykrajovať Na vrch môžeme dať oriešok, alebo mandľu. Pečieme 3-5 minút pri teplote 175 °C. OKAMŽITE po upečením (stmavnú) môžete potrieť vaječným bielkom a na 15 sekúnd vrátime do rúry. Vyberieme. Ak budú tvrdé, pečte kratšie, alebo znížte teplotu. Pečením sa odstraňuje vlhkosť a cesto tvrdne.
Poleva na zdobenie:
Dôkladne vymiešame jedno bielko a 200 g práškového cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy. Polevu dáme do mikroténového vrecka, odstrihneme rožtek a kreslíme.
Dobrú chuť!