Pečieme s Huckom : Medovníky

Vianočné medovníky, ktoré sú hneď po upečení mäkké.

Prísady:

  • 400 g hladká múka
  • 60 g klasické maslo (82 %)
  • 2 PL med
  • 2 vajcia
  • 140 g práškový cukor
  • 1 čajová lyžica  sóda bikarbóna + 1 čajová lyžička perníkové korenie

Poleva bielková: 

1 bielok + 200 g práškového cukru

Maslo izbovej teploty pridáme aj s medom do misy, kde máme preosiatu múku. Pridáme ostatné ingrediencie (okrem tých na zdobenie) a vypracujeme  hladké jemne nelepivé cesto. Necháme vo fólii zrieť aspoň 24 hodín, ale môže aj 72.

Cesto s deťmi rozvaľkať na hrúbku asi 3 mm, povykrajovať Na vrch môžeme dať oriešok, alebo mandľu. Pečieme 3-5 minút pri teplote 175 °C. OKAMŽITE po upečením (stmavnú) môžete potrieť vaječným bielkom a na 15 sekúnd vrátime do rúry. Vyberieme. Ak budú tvrdé, pečte kratšie, alebo znížte teplotu. Pečením sa odstraňuje vlhkosť a cesto tvrdne.

Poleva na zdobenie:

Dôkladne vymiešame jedno bielko a 200 g práškového cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy. Polevu dáme do mikroténového vrecka, odstrihneme rožtek a kreslíme.

Dobrú chuť!

Autor a foto: Jozef Hucman

Pozri tiež

Nedeľa v Medenom hámri v znamení humoru

OZ ZA! Medený hámor v spolupráci s mestom Banská Bystrica pozýva 16. júna o 16:30 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *