Pečieme s Huckom – Zemiakový chlieb

Domáci zemiakový chlieb

200g očistených zemiakov + 5g soli + 300ml vody (uvariť)

500g hladká múka + 5g soli

1/2 čerstvého droždia + 1 čl cukru (pomiešať)

68g masla

4 PL olivový olej

1 čl mletej rasce

Zemiaky nakrájané na (1cm) kocky uvaríme v slanej vode. Necháme vychladnúť. Z vody, v ktorej sme varili zemiaky, použijeme 270ml (ak sa vyparilo viac, dolejeme). Zemiaky rozpučíme a so všetkými ingredienciami vypracujeme homogénne cesto. Necháme ho hodiny vykysnúť. Po vykysnutí poprekladáme (ako keď skladáte vreckovku – 4-5 krát. Vytvarujeme bochník a vložíme na 5 minút do rúry vyhriatej na 230 stupňov. Skôr, ako rúru zavrieme, vylejeme do nej (nie na chleba) pol deci studenej vody – zaparí rúru. Po 5 minútach stiahneme teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 20 minút.

Po vytiahnutí z rúry môžeme kôrku potrieť mokrou rukou – zjemní ju to. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke, inak sa môže od spodku zapariť.

Tento chlieb je krásne mäkký a odporúčam ho krájať skutočne ostrým nožom.

Jozef Hucman

Pozri tiež

Ako oceniť DOBRO

Je tomu sedemnásť rokov, kedy sme sa spolu s Vami po prvýkrát pri príležitosti Medzinárodného …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *