Domáci zemiakový chlieb
200g očistených zemiakov + 5g soli + 300ml vody (uvariť)
500g hladká múka + 5g soli
1/2 čerstvého droždia + 1 čl cukru (pomiešať)
68g masla
4 PL olivový olej
1 čl mletej rasce
Zemiaky nakrájané na (1cm) kocky uvaríme v slanej vode. Necháme vychladnúť. Z vody, v ktorej sme varili zemiaky, použijeme 270ml (ak sa vyparilo viac, dolejeme). Zemiaky rozpučíme a so všetkými ingredienciami vypracujeme homogénne cesto. Necháme ho hodiny vykysnúť. Po vykysnutí poprekladáme (ako keď skladáte vreckovku – 4-5 krát. Vytvarujeme bochník a vložíme na 5 minút do rúry vyhriatej na 230 stupňov. Skôr, ako rúru zavrieme, vylejeme do nej (nie na chleba) pol deci studenej vody – zaparí rúru. Po 5 minútach stiahneme teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 20 minút.
Po vytiahnutí z rúry môžeme kôrku potrieť mokrou rukou – zjemní ju to. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke, inak sa môže od spodku zapariť.
Tento chlieb je krásne mäkký a odporúčam ho krájať skutočne ostrým nožom.