Varíme s radosťou – Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy

Cesto:

500 g múka polohrubá

100 g zemiaky

230 ml voda

10 g soľ

Plnka: 250g varené zemiaky

2 cibule opražené na masti

1 čl mletej červenej papriky

5g soľ

Pripravíme si plnku, aby nám stihla vychladnúť.  Varené zemiaky rozpučíme a pridáme popraženú cibuľu, papriku a soľ. Dôkladne vymiešame a necháme chladnúť.  Spravíme si z nich guličky – lepšie sa nimi plnia pirohy.

Cesto: Zemiak(y) uvaríme v šupke, necháme vychladnúť,  nastrúhame, pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme  cesto. Cesto rozvaľkáme na 2 mm, vykrojíme (pohárom)  s priemerom okolo 7-8 cm a do stredu položíme guličku  vytvarovanú z plnky (asi ako väčší lieskovec).

Piroh uzavrieme, postláčame prstami a položíme  na múkou poprášený tanier (podnos). Keď budú hotové,  dáme ich do vriacej vody a po vyplávaní ešte 4-5 minút  necháme pomaly prevrieť.

Podávame ich preliate bryndzou, ktorú sme zjemnili  troškou kyslej smotany a môžeme ešte posypať

opraženou slaninkou.

Jozef Hucman

Pozri tiež

Seniori sa dozvedia viac o živote architekta svetového mena

V októbri príroda naberá na svojej kráse plnosťou rozmanitých farieb. Je ako dôchodkový vek, jeseň života, …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *