Bryndzové pirohy
Cesto:
500 g múka polohrubá
100 g zemiaky
230 ml voda
10 g soľ
Plnka: 250g varené zemiaky
2 cibule opražené na masti
1 čl mletej červenej papriky
5g soľ
Pripravíme si plnku, aby nám stihla vychladnúť. Varené zemiaky rozpučíme a pridáme popraženú cibuľu, papriku a soľ. Dôkladne vymiešame a necháme chladnúť. Spravíme si z nich guličky – lepšie sa nimi plnia pirohy.
Cesto: Zemiak(y) uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, nastrúhame, pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme cesto. Cesto rozvaľkáme na 2 mm, vykrojíme (pohárom) s priemerom okolo 7-8 cm a do stredu položíme guličku vytvarovanú z plnky (asi ako väčší lieskovec).
Piroh uzavrieme, postláčame prstami a položíme na múkou poprášený tanier (podnos). Keď budú hotové, dáme ich do vriacej vody a po vyplávaní ešte 4-5 minút necháme pomaly prevrieť.
Podávame ich preliate bryndzou, ktorú sme zjemnili troškou kyslej smotany a môžeme ešte posypať
opraženou slaninkou.