Maďarský lángoš (v preklade PLAMENIAK – akože na plameni robený)
Cesto na lángoš:
1/2 kocky droždia + 1PL cukor
500g hladká múka
275ml teplá voda
2 PL olej
1 čl soľ
Droždie vymiešať s cukrom. Finta: Miešajte v malej miske dôkladne a keď sa Vám cca za minútu z droždia a cukru začne vytvárať tekutina (áno, dve pevné látky vytvoria tekutinu), tak máte istotu, že droždie je dobré, žije a cesto vykysne. Toto tekuté droždie vylejeme do múky, pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme cesto. Ak máte doma pekárničku na chleba, pozrite sa, či náhodou nemá 15 minútový program CESTOVINA, to Vám ušetrí energiu a čas, cesto vymiesi a Vy s ním môžete pracovať. Vymiesené cesto rozdelíme na 8 kusov (na polku, na polku a ešte raz na polku), spravíme bochníky, posypeme múkou a necháme podkysnúť – kľudne aj 45 minút.
Následne vyvaľkáme „palacinky“ a Vyprážame v dostatočnom množstve oleja z oboch strán. Kým je ešte teplý, potrieme ho cesnakovým olejom a naložíme plnky 1,2,3 a na koniec 4. Lángoš treba zjesť, kým je čerstvý, neoplatí sa ho robiť do zásoby, lebo stvrdne. Ak chceme o trošku predĺžiť životnosť a zvláčniť studený lángoš, pridáme na začiatku do cesta 1 kopcovitú PL kyslej smotany, a menší (50g) uvarený nastrúhaný zemiak.
Na potretie (ale poprvé): 3 strúčiky rozpučeného cesnaku v oleji, trochu soli (podľa chuti). Oleja stačí 2x toľko, ako je cesnaku.
Plnka 1: kečup
Plnka 2: strúhaný údený syr
Plnka 3: opečená slaninka s opečeným najemno nakrájaným (alebo
pomletým) kabanosom
Plnka 4: jedna nakrájaná paprika, dve nahrubo nastrúhané mrkvy, najemno nakrájaná menšia cibuľka, 4 PL tatarky.
Dôležité: Lángoš jeme rukami (zatvoríme ho, ako knihu) a ak nám ingrediencie nestekajú po brade a lakťoch, niekde sme spravili chybu…
zdroj a foto: Jozef Hucman