Buchty na pare
500 g múka polohrubá
250 ml mlieko+voda (125 ml + 125 ml)
1 vajce + 2 PL oleja + 1 čl soľ
1 sáčok droždia (cca 7g) alebo 1/2 kocky
2 PL cukor kryštálový
3-4 PL múky zamiešať vo vlažnom mlieku s vodou, nasypať kvasnice, posypať cukrom a na teplom mieste nechať 30 minút podkysnúť. Následne pridať zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracovať vláčne cesto a znova nechať podkysnúť 30-40 minút. Oddelíme si tak 120-150g spravíme placku a do stredu vložíme polostuhnutú Nutelu, alebo džem. Okraje spojíme a vytvarujeme dôkladne uzavretú buchtičku. Vložíme do nádobky na parenie a necháme ešte 15-20 minút podkysnúť, následne paríme 20 minút.Odporúčam pred parením všetko riadne potrieť olejom, alebo maslom – lepšie sa oddelí. Počas tých 20 minút zásadne neotvárať, nekontrolovať. Buchta nesmie byť vo vode, ale ak sa Vám voda minie, môžete poškodiť hrniec, preto odporúčam priviesť vodu do varu a ďalej PARIŤ len pomaličky. – aby sa para vytvárala, ale zase nie toľko, aby to všetko uniklo z hrnca. Po 20 minútach vytiahneme buchtu na drevenú dosku, popicháme špáradlom (unikne nám prebytočná para a ostane pekná nafúkaná – ako perinka. Necháme trošku obschnúť, na ruky dáme tak 1 čl. oleja a buchtu potrieme, aby nám tak nevysychala. Pri servírovaní môžeme preliať nejakým pudingom.