Liptovská kapustnica
Ingrediencie:
- 3 PL masti
- 2-3 cibule ako päsť
- 1 menšia konzerva paradajkového pretlaku
- 1 kilogram kyslej kapusty aj s šťavou
- 1,5 – 2 litre vriacej vody z kanvice (nekrájať – v celku)
- 2 bujóny (hovädzie) (áno bujón – no a čo)
- 500g údené karé nakrájané na kocky
- 250g údená domáca klobása nakrájaná na kolieska
- cca 300g zemiaky nakrájané na kocky
- 180 ml smotany na šľahanie + 2 kopcovité PL múky
Postup:
Na masti si opražíme najemno nakrájanú cibuľu. Ak chceme dobrú chuť, necháme zafarbiť do žlto-hneda. Kto Vám tvrdí, že do sklovita, toho pošlite za sklenárom. Pridáme pretlak, vyžmýkanú kyslú kapustu – môžeme ju predtým ešte trošku pokrájať – popražíme minútku a podlejeme vriacou vodou z kanvice (2 litre). Varíme tak 25-30 minút, aby kapusta stratila divokosť.
Pridáme zemiaky, klobásku a karé a varíme kým sa zemiaky nedajú jesť. Teraz pridáme toľko odloženej vyžmýkanej šťavy z kapusty, aby nám kyslosť vyhovovala. Pripravíme si zátrepku zo smotany a múky. Aby sa nám lepšie vymiešala, môžeme do nej dať pol deci vody. Riadne vymiešame a vlejeme do kapustnice. Necháme zovrieť a môžeme v prípade potreby dochutiť soľou.