Varíme s Huckom – Liptovská kapustnica

Liptovská kapustnica

Ingrediencie:

  • 3 PL masti
  • 2-3 cibule ako päsť
  • 1 menšia konzerva paradajkového pretlaku
  • 1 kilogram kyslej kapusty aj s šťavou
  • 1,5 – 2 litre vriacej vody z kanvice (nekrájať – v celku)
  • 2 bujóny (hovädzie) (áno bujón – no a čo)
  • 500g údené karé nakrájané na kocky
  • 250g údená domáca klobása nakrájaná na kolieska
  • cca 300g zemiaky nakrájané na kocky
  • 180 ml smotany na šľahanie + 2 kopcovité PL múky

Postup:

Na masti si opražíme najemno nakrájanú cibuľu. Ak chceme dobrú chuť, necháme zafarbiť do žlto-hneda. Kto Vám tvrdí, že do sklovita, toho pošlite za sklenárom. Pridáme pretlak, vyžmýkanú kyslú kapustu – môžeme ju predtým ešte trošku pokrájať – popražíme minútku a podlejeme vriacou vodou z kanvice (2 litre). Varíme tak 25-30 minút, aby kapusta stratila divokosť.

Pridáme zemiaky, klobásku a karé a varíme kým sa zemiaky nedajú jesť. Teraz pridáme toľko odloženej vyžmýkanej šťavy z kapusty, aby nám kyslosť vyhovovala. Pripravíme si zátrepku zo smotany a múky. Aby sa nám lepšie vymiešala, môžeme do nej dať pol deci vody. Riadne vymiešame a vlejeme do kapustnice. Necháme zovrieť a môžeme v prípade potreby dochutiť soľou.

Autor: Jozef Hucman

Pozri tiež

Seniori sa dozvedia viac o živote architekta svetového mena

V októbri príroda naberá na svojej kráse plnosťou rozmanitých farieb. Je ako dôchodkový vek, jeseň života, …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *