Regionálne destiláty z rodinnej pálenice zožali úspech aj v USA

Rodinný liehovar z Brezna získal tento rok na Bartender Spirit Awards v San Franciscu dve zlaté medaile a jednu striebornú. Veľký úspech podčiarkuje fakt, že slovenské destiláty uspeli v obrovskej konkurencii. Informovala o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu – REGIÓN  HOREHRONIE. 

Málokto vie, že slovenská pálenka má svetovú úroveň. Najnovšie správy zo zámoria hovoria, že slovenskí výrobcovia sa v porovnaní s historicky oveľa bohatšími a skúsenejšími destilérkami a pálenicami, pokiaľ ide o kvalitu produktov, rozhodne nestratia. Dosvedčil to aj rodinný liehovar Saber Distillery z Brezna, ktorý sa venuje výrobe akostných kraftových destilátov. Ten si z medzinárodnej súťaže Bartender Spirti Awards odniesol hneď tri ocenenia.

Ocenenie liehovar zožal aj v minulosti

Z prvého ocenenia sa rodinný liehovar tešil už v roku 2018, kedy na degustácii v Londýne získala ich vodka striebornú medailu. Rodinný podnik ku nej v tomto roku pridal ďalšie striebro a dve zlaté medaile. Zlato si odniesol produkt Palantír Smrekovička, čo je jedinečný destilát s chuťou a vôňou smrekového sirupu, na prvé miesto vo svojej kategórii rozhodcovia umiestnili tiež výrobok s názvom Constantin – pravý marhuľový destilát  s delikátnou chuťou po marhuľovom kompóte. Úspešnú trojkombináciu zavŕšil destilát vyrábaný jedinečným technologickým postupom – dvanásťkrát destilovaný a fullerénom filtrovaný Hugan 1265, ktorý vo svojej kategórii získal striebornú medailu. Slovenská pálenka pritom súťažila so vzorkami hodnotného alkoholu, ktorých boli tisíce.

Slovenský alkohol sa nestratí

Tieto ocenenia dokazujú, že slovenská páleničiarska tradícia, na ktorú sa niekedy pozerá cez prsty, má naozaj svetovú úroveň a dokáže obstáť aj v porovnaní s naozaj svetoznámou whisky alebo ďalšími drahými druhmi alkoholu. Samozrejme, ak sa k nej pristupuje správne.

 „Najväčším problémom je nezáujem zo strany retailu. Menší výrobcovia alkoholických nápojov pre nich nie sú zaujímaví a dostať takýto alkohol na pulty obchodov je predmetom nesmierne náročných rokovaní. Kvalita produktu tu, bohužiaľ, hrá vedľajšiu úlohu. Verím však, že aj ocenenia, aké sme získali so Saber Distillery, prispejú k zmene tejto klímy na Slovensku,“

hovorí majiteľka liehovaru Saber Distillery Beáta Janštová o tom, aké je na Slovensku neobyčajne náročné presadiť sa v tomto odvetví aj napriek nespochybniteľnej kvalite výrobkov.

Kvalita z Horehronia

Jedinečné destiláty z pálenice Saber Distillery majú svoje miesto aj v regióne Horehronie. Zlatou medailou ocenená Palantír Smrekovička sa môže pýšiť aj regionálnou značkou – regionálny produkt HOREHRONIE.

lm, zdroj: OOCR REGIÓN HOREHRONIE, ilustračné foto: Bartender Spirti Awards

Pozri tiež

Do obnovy fasády Thurzovho domu investuje Banskobystrický kraj viac ako pol milióna eur

Jedinečná fasáda Thurzovho domu na námestí v Banskej Bystrici sa po desaťročiach dočká patričnej a odbornej obnovy. …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *