Vyhlásenie z podujatia HUMAN FORUM 2019

27. a 28. novembra 2019 sa v Banskej Bystrici uskutočnil šiesty ročník podujatia HUMAN FORUM s témou „Voľby ako základný nástroj demokracie“. Hlavným iniciátorom a organizátorom podujatia je občianska platforma Nie v našom meste, ktorá vznikla spontánne na protest výsledkov volieb, v ktorých sa Marian Kotleba stal županom BBSK.

Leitmotívom všetkých ročníkov podujatia HUMAN FORUM je hľadanie odpovede na otázku, či je demokracia na Slovensku a v Európe v ohrození. V uplynulých rokoch sa na fóre diskutovalo o extrémizme a nástrojoch boja proti nemu, otázkach migrácie, konšpiráciách a strate dôvery v štandardné médiá, kritickom myslení či potrebe občianskej angažovanosti. Špecifikom fóra je, že od začiatku spája širokú škálu občanov, študentov a študentiek, učiteľov a učiteliek, aktivistov a aktivistiek, dobrovoľníkov a dobrovoľníčiek, reprezentantov a reprezentantiek mimovládnych organizácií, mestskej a regionálnej samosprávy, akademického sveta i podnikateľského sektora, predstaviteľov a predstaviteľky rôznych cirkví či umelcov a umelkyne. Všetci títo ľudia cítia potrebu vzájomne komunikovať, spoznávať sa a s úctou diskutovať o vážnych, často kontroverzných spoločenských témach.

Tohtoročná vysoko aktuálna téma „Voľby – ako základný nástroj demokracie“ pritiahla do Banskej Bystrice okolo tristo účastníkov z rôznych sektorov spoločnosti. HUMAN FORUM sa konalo v čase 30. výročia nežnej revolúcie, v ktorej českí a slovenskí občania získali občianske slobody, slobodu prejavu, voľného pohybu a zhromažďovania, politické i náboženské slobody. A tiež slobodné voľby, ktoré boli prvou požiadavkou námestí Novembra 1989.

Získaná sloboda vyžaduje zodpovednosť. Jednou z našich zodpovedností a dlhov voči Novembru 1989 je zúčastňovať sa volieb. V parlamentných voľbách 29. februára 2020 si zvolíme zástupcov, ktorí budú viesť našu krajinu ďalšie štyri roky. A je len na nás, či to budú predstavitelia slušných, prodemokratických a proeurópskych strán alebo strán, ktoré spochybňujú hodnoty demokracie.

Organizátori podujatia HUMAN FORUM sa rozhodli iniciovať nestranícku občiansku kampaň VOĽBY 2020 s cieľom prizývať ľudí k voľbám s výzvou voliť slušné, prodemokratické a proeurópske strany. Veríme, že sa k našej aktivizačnej občianskej kampani pridajú ďalší slušní a angažovaní občania z rôznych sfér života z celého Slovenska. Predstavitelia platformy „Nie v našom meste“ teraz nehovoria „nie“, ale „áno“. ÁNO slušnosti, dôstojnosti, pravde, morálke, čestnosti, tolerancii a vzájomnej úcte.

Podpísaní:

Csilla Droppová, aktivistka

Alexandra Bitušíková, vysokoškolská pedagogička

Ingrid Krajčovičová, grafička

Peter Terem, vysokoškolský pedagóg

Maroš Chmelík, riaditeľ

Martina Strmeňová, aktivistka

Martina Bolečeková, vysokoškolská pedagogička

Ivan Chorvát, vysokoškolský pedagóg

Benjamin Uhrin, pastor

Martin Bízik, študent

Gabriela Birošová, študentka