Čarodejnícke procesy v Krupine

Človek už oddávna veril, že všetky pre neho nevysvetliteľné javy majú svoj pôvod v mágií a slova sa viac obával, akoby sa mu chcel poddať. Čarodejníctvo ponúkalo vysvetlenie na všetky nevysvetliteľné javy sprevádzajúce človeka v jeho každodennosti. Skrytú silu mágie dokázali čarodejníci využiť vo svoj prospech, no častejšie na ubližovanie bežným ľudom. Tak jednoducho sa dali v minulosti vysvetliť všetky nezdary a útrapy, ktoré bežného človeka v živote križovali.

Stredoslovenské múzeum – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja pokračuje v spolupráci s katedrou histórie Filozofickej fakulty Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici v populárnom podujatí Stretnutia s minulosťou. Pestrý zoznam zaujímavých tém od hosťujúcich historikov tentokrát naplní historik z Múzea Andreja Sládkoviča v Krupine, Miroslav Lukáč, 24.05.2023 o 17.00 hod. v Thurzovom dome s prednáškou Čarodejnícke procesy v Krupine.

V Krupinskom regióne má aj dnes veľmi silnú pozíciu viera v duchovno. Problémom ale naďalej zostávajú celkom nezabudnuté pojmy ako urieknutie alebo striga. Viera v zlo prostredníctvom bosoráckych osôb je v regióne badateľná neustále. Z tradície nevymizli, ba čo viac, používajú sa dodnes. „Legenda hovorí, že posledná čarodejnica v Strednej Európe bola upálená v Krupine a hoci to celkom nezodpovedá skutočnosti, história dokladá, že tu upálili nadpriemerný počet „stríg“. Krupina nebola výnimkou, pretože čarodejnícke procesy sú známe nielen z Uhorska, ale i z Európy. V Európe sa začali vo vrcholnom stredoveku, no svoj vrchol zažili v počiatkoch novoveku v 17. – 18.storočí . Na Slovensku, ktoré bolo v tom čase súčasťou Uhorska, bolo niekoľko miest, kde sa procesy realizovali. Upaľovali najmä stoličné súdy, ale aj mestské magistráty. Zrejme najviac čarodejníc na jednom mieste bolo upálených v slobodnom kráľovskom meste Krupina. Historické pramene zaznamenávajú 45 prípadov. Prvé ženy obvinené z čarodejníctva boli upálené už v roku 1620 a posledné v roku 1741“, vysvetľuje Miroslav Lukáč, historik Múzea Andreja Sládkoviča v Krupine.

Prednáška sa bude venovať nielen mimoriadnemu počtu prípadov, niektorým aj zvlášť, ale zameria sa aj na príčiny týchto procesov, niektoré spôsoby mučenia a upaľovania, ako aj na pamiatky, ktoré sa v spojení s krupinskými „strigami“ zachovali dodnes. „Návštevníkom podujatia rozpoviem príbeh o tajomnej histórii kedysi slobodného kráľovského mesta Krupina. Dozvedia sa vďaka čomu čarodejnice v Krupine lietali (na čom „fičali“), v čom má mesto v tejto oblasti prvenstvo na Slovensku, aké legendy sa spájajú s krupinskými „čarodejnicami“, ďalej ako boli trestané a ako vypadal diabol, ku ktorému sa priznávali a kde a za akých okolností ich popravovali. Okrem toho predstavím mučiace predmety, ktoré sa pri vypočúvaní zločincov i domnelých čarodejníc používali a kde napokon skončili“, dopĺňa Miroslav Lukáč.

Úspešná spolupráca s katedrou histórie Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela bude pokračovať aj v júni, 28.6.2023 o 17:00 hod. sa spoločne s Jozefom Labudom pozrieme na banskú archeológiu v regióne Banskej Štiavnice.

SSM, Dana Kurtíková

Pozri tiež

Nový otvorený výstavný depozitár zbierky geológia v Slovenskom banskom múzeu v Banskej Štiavnici

Slovenské banské múzeum (SBM) bolo nútené z dôvodu poškodenia expozičných a depozitárnych priestorov v budove …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *