Pozvánka: Magický Island

Island je veľmi špecifická krajina. Je to vulkanický ostrov ležiaci na hladine Atlantiku, ďaleko od svojich najbližších susedov, Grónska a Faerských ostrovov. Pevnina je pomerne mladá a stále sa mení, zemetrasenia a erupcie neustále očesávajú jej tvar. Islanďania na svojom území nikdy nezažili vojnu a vravia, že majú dosť miesta pre každého. Zažite rozprávanie fotografa a cestovateľa  Gabriela Antala o magickom Islande v Tihányiovskom kaštieli.

Stredoslovenské múzeum – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja pripravila v rámci podujatia Príroda bez hraníc prednášku s mladým banskobystrickým cestovateľom a fotografom Gabrielom Antalom. Tihányiovský kaštieľ sa tak pomyselne zahalí do islandskej polárnej žiary 15.11.2023 o 17:00 hod.

Keď som prvý krát objavil magický Island, ani mi nenapadlo, že tam strávim niekoľko mesiacov svojho života. Bolo to krásne obdobie, počas ktorého som veľa cestoval, stretával ľudí a spoznával ich čarovnú krajinu. Vďaka priateľstvám, ktoré som nadviazal s domácimi, som sa dostal na kúzelné miesta, o ktorých som ani netušil, že existujú. Veľmi rád sa podelím so svojimi zážitkami aj s návštevníkmi múzea prostredníctvom besedy a verím, že ich inšpirujem k cestovaniu,

hovorí Gabriel Antal.

Svojich priateľov a známych sprevádza cestovateľ po Islande už od roku 2019 a podľa neho je v tejto krajine stále čo objavovať. Nikdy neomrzené pohľady na ľadovce v kontraste s machom zarastenými sopečnými pláňami, teplé pramene, z ktorých sa najlepšie pozoruje tancujúca polárna žiara, to všetko je Island. Malé skupinové výlety zažívajú vďaka nemu inú chuť cestovania, ako prostredníctvom veľkých agentúr.

„Na mojej prednáške prezradím, ktoré islandské slovíčka akoby prebrali z nášho jazyka, či si pred rande Islanďania musia skontrolovať svoj rodokmeň, aby náhodou nešli na rande so svojím príbuzným a mnoho ďalších vtipných aj vážnych zaujímavostí. Ako fotograf som vždy sníval o dychberúcich záberoch z krajiny ľadu a ohňa. Podarili sa mi aj vďaka bezprostrednému kontaktu s domácimi, čím som lepšie spoznal aj ich mentalitu“,

dopĺňa Gabriel Antal.

Decembrová Príroda bez hraníc bude patriť téme, ktorá je aktuálna aj v spojitosti s výstavou Pozoruhodné šváby – nepanikárte. Rudolf Hromada s témou Švábovitý a iný hmyz v našej blízkosti a jeho regulácia sa predstaví 12.12.2023 o 17:00 hod. v Tihányiovskom kaštieli.

 SSM, (Dana Kurtíková), foto: Gabriel Antal

Pozri tiež

Nový otvorený výstavný depozitár zbierky geológia v Slovenskom banskom múzeu v Banskej Štiavnici

Slovenské banské múzeum (SBM) bolo nútené z dôvodu poškodenia expozičných a depozitárnych priestorov v budove …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *